معماری از دیدگاه ادوارد وینترز (۵)

محتوا و زیبایی شناسی معماری-بخش دوم

 

شاید بهتر باشد آنچه نظریه پردازِ بازنمود رابطه ی بازنمودی می خوانَد پیوند بین کل آثار هنری تصور کنیم، بنا بر این حاصل تجربیات تماشاگر از آثار دیگر در درک یک اثر بر تجربه ی حاضرش تأثیر می گذارد. مثلا وقتی در رواق سن کارلو آله کواتروفونتانه می ایستم، غنای تجربه ام از آن ساختمان بستگی به آشنایی ام با تاریخ هنر مربوط به بنایی دارد که در آن ایستاده ام. من به شرط آشنایی با نظم و ترتیب کلاسیک که برای درک آنها لازم است، رواق بورّومینی را بی ربط، گستاخانه و حتی اهانت آمیز خواهم دید. این توصیف ها وارد تجربه ام می شود، به شرط آن که این تجربه آکنده از تجربه های دیگرم باشد. این همه بیانگر التذاذ من از آن بنا ، یا ستایش نهایی ام یا ناخشنودی تمام من از آن است. در توضیح این که چرا این بنا را این گونه می بینم به بازدید بنای دیگری خواهم رفت تا آن را تجربه کنم و پاسخم را در چنین تجربه ای بسنجم؛ ولی پاسخ من به این بنا در دل تجربه ام از آن قرار دارد و از این رو در تبیین درک ارزیابانه و انتقادی خود پا فراتر از تجربه ی شخصی نگذاشته ام.

اکنون می توان دید چگونه فهم اثر معماری حاوی ارزیابی ای است که خاص درک ما از کل آثار هنری است. فهم بنا یعنی دیدن آن به شکلی خاص. باید چنان توصیفهایی ارایه داد که بازگوکننده ی تجربه هایی باشند که در تماس مستقیم با آنها کسب می کنیم. چنین فهمی می تواند نسنجیده، سطحی، عمیق یا ظریف باشد؛ همچنین می تواند بر اساس میزان توجه ما به بنای مورد بررسی مراتب متفاوتی داشته باشد. ولی این پذیرشِ مراتب فهم را می توان به راحتی درون بافت نظریه ی کلی تر زیبایی شناختی گنجاند که برای تجربه ی بیننده اهمیت قایل است. در مقابل به نظر می رسد نظریه ی معنایی آن را به درکی همه یا هیچ از معنای بنا تبدیل کند. از این گذشته، به نظر می آید نظریه ی معنایی نتواند معنا و ارزیابی را با هم پیوند دهد.

نکته ای در خصوص ارزیابی در تحلیل گودمن نیامده است؛ زیرا اگر ساختمانی از یک جنبه ضعیف باشد یا اگر نمونه ای از یک نوع ولو نمونه ای متوسط باشد، یا اگر بدریخت و بدقواره باشد، در آن صورت این توصیفها به برداشت زیبایی شناختی ما از آن مربوط خواهند شد. یعنی این ویژگی ها بخشی از "معنای ما" از آن بنا محسوب می شوند ولی نظریه ی معنا شناختی نمی تواند این را نشان دهد. نمی تواند، چون این توصیفها به تجربه ی ما از آن بنا تعلق دارد. طبق نظر گودمن ارجاع، رابطه ای است بین ساختمان و معنای آن. بدین ترتیب، فهمیدن بنا یعنی ردیابی مسیر ساختمان تا مصداق. ولی توصیف تجربه ی ساختمان کفه ی اُبژه ی عینی (ساختمان) را از اُبژه ی تجربه ی ذهنی ما (ساختمان آنگونه که دیده می شود) سنگین تر می کند. ما برای معماری به سبب تجربه های متنوعی که داریم ارزش قایل می شویم؛ و آن را به سبب نحوه ی زیستن در آن چنین تجربه می کنیم. برای تشریح فهم معماری نیازی به ارجاع نیست. معماری آن قدر که با دلالت ارتباط دارد با معنا سر و کار ندارد.

نظرات 4 + ارسال نظر
مبارز کوچک پنج‌شنبه 1 آذر‌ماه سال 1386 ساعت 10:35 http://farda.blogfa.com

جنگی در پیش است

جنگی در پیش است که اولین نبوده است

آخرین نیز نیست

اما اگر جنگ آخر فرا رسد

بیچارگان سرزمین مغلوب همانقدر گرسنگی می کشند

که فرو دستان سرزمین فاتح

با پستی درباره ی "جنبش ضد جنگ " به روزم.

مریم گلی شنبه 24 آذر‌ماه سال 1386 ساعت 12:59

سلام کامیاب جان! بهت تبریک می گم شروع خوبی یود.
سعی کن مطالب جدید تر و حتی اندیشه های شخصی ات را بیاری.اگه به راهنمایی احتیاج داشتی خوشحال می شم اطلاعاتم رو در اختیارت بگذارم.فقط ........ :(

مریم گلی شنبه 24 آذر‌ماه سال 1386 ساعت 13:28

کامیاب جان! می تونی سینما هنر موسیقی فنی فلسفه و...را هم اساس موضوع بندی ات قرار بدی..موضوعات مفید و پرطرفداری هستند..باشه؟

مریم گلی عزیزم سلام
از اینکه به بلاگ این معمار کوچولو قدم گذاشتی کلی ممنونم و باز هم به خاطر نظرات خوب و کارسازت بیشتر ممنونم
راهنمایی های تو رو حتما به کار خواهم بست و از تو هم خواهش می کنم که باز هم به من در پیمودن این راه یاری بده تا بتونم بلاگی مفید و جامع در باب معماری ارایه کنم
منتظرت هستم مریم گلی عزیزم

مریم گلی شنبه 24 آذر‌ماه سال 1386 ساعت 16:16

به email ات یه سری مطلب زدم .برو استفاده کن بیش از این ملت رو منتظر مطالبت نذاری معمارکوچولو

حتما و ممنون

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد